Inmiddels heb ik jarenlange ervaring in het behandelen en begeleiden van moeders, ouders en gezinnen waarvan hun gedrag en gewoontes niet bijdragen aan hun gevoel van vrijheid en geluk. Zij verlangen allemaal (weer) naar een gelukkig leven vol vertrouwen en rust. Het lukten hen alleen niet volledig op eigen kracht.
Herken jij jezelf hierin? Dan gaan we samen aan de slag!
We starten met een telefonische kennismaking. Is er een wederzijdse klik dan bepalen we samen welk traject passend is voor jou/jullie.
Alle trajecten zijn volledig afgestemd op jouw/jullie wensen en behoeften. De trajecten bestaan uit 1 op 1 of 2 (of gezin) gesprekken (online of fysiek) en tussentijds contact via whatsapp.
Verlangens en dromen zijn vaak groot, maar lijken soms ook ver weg, zeker als je (even) niet lekker in je vel zit. Een veranderproces gaat echter stap voor stap, en soms zet je eerst een stapje achteruit voordat je er weer twee vooruit zet. Een veranderproces betekent het doorbreken van patronen en het aanleren van nieuwe gewoontes en gedrag. Wat belangrijk is, is herhaling en heel veel oefenen! Vanuit het vertrouwen dat het einddoel realistisch is en gehaald wordt.
Een eerste stap zetten is altijd spannend. En je kwetsbaar opstellen en die spiegel voor je neus krijgen voelt best ongemakkelijk. Maar hoe zal het leven eruit zien als je toch die eerste stap zet? En je weer tot volle groei komt?!
Laten we samen starten, stap voor stap gaan we jouw / jullie doelen realiseren en werken we aan dat ultieme gevoel van vrijheid en geluk.
De systeemtherorie gaat ervan uit dat alles met elkaar verbonden is en heeft als doel het herstellen van relaties (met jezelf of anderen).
Eigen opvoeding
We hebben allemaal een opvoeding genoten, patronen ontwikkeld, overtuigingen eigen gemaakt en rollen aangenomen. Al deze onderdelen nemen we mee in de rest van ons leven, in relaties, communicatie en interacties.
Als je een probleem ervaart, zal deze ook samenhangen met alles wat met jou verbonden is, jouw leefwereld, verdere omgeving en relaties.
Interactiepatronen en dynamiek
Samen kijken we naar jouw/jullie systeem om inzicht te krijgen in interactiepatronen en wordt duidelijk welke invloed wie op wie/wat heeft en wat dit doet met het gedrag. Vervolgens gaan we aan de slag met verschillende oefeningen om de interactiepatronen en de dynamiek binnen jouw/jullie systeem te veranderen.
Met behulp van cognitieve gedragstherapie wordt gewerkt aan de relatie met jezelf.
Gedachten- en gedragspatronen
Alle gedachten, gedrag en gevoelens zijn met elkaar verbonden. Bij CGT leer je in welke situatie jouw ingesleten patronen een negatieve invloed hebben op jouw gevoelens. Je leert anders naar situaties te kijken (met behulp van o.a. visualisatieopdrachten en het G-schema) en je gedrag en gedachten aan te passen.
Reframing
Om gedachten en gedrag om te buigen is reframing nodig. Dit is het anders kaderen van belemmerend gedrag en gedachten zodat ze worden omgebogen naar helpende om het gevoel positief te beïnvloeden.
Gezinsbehandeling heeft als doel de opvoedvaardigheden van ouder(s) te vergroten zodat kinderen optimaal kunnen ontwikkelen in een liefdevolle omgeving waar passende grenzen worden gesteld.
Krachten- en probleemanalyse
Van ouders wordt verwacht dat zij kunnen voorzien in de basisbehoeften van hun kinderen; veiligheid, lichamelijke verzorging, voeding en de emotionele behoeften (-liefde, zorg en verbintenis, -controle en het consistent stellen van grenzen, -stimuleren van de ontwikkeling). Door middel van een krachten- en probleemanalyse wordt helder waar de knelpunten liggen binnen het gezin.
Verschillende technieken
IBCT is gericht op het verbeteren van de verbinding van partners, zij werken naar een emotioneel veilige relatie.
Inzicht in relatiedynamiek
Tijdens de sessies krijgen partners inzicht in hun interacties en de onderliggende patronen die problemen veroorzaken. Dit begrip is essentieel voor het herkennen van elkaars behoeften en perspectieven.
Acceptatie en tolerantie
Vervolgens gaan zij aan de slag om deze onderlinge verschillen te accepteren en te verdragen. Partners leren elkaars unieke eigenschappen te waarderen, wat bijdraagt aan een diepere emotionele verbinding.
Gedragsverandering
Daarnaast worden er positieve veranderingen aangebracht in de relatie op het gebied van gedrag, communicatie en het omgaan met problemen.